Tattoo Removal & skin care By Baas

Nazorg en risico's

Elke huid reageert anders op een laserbehandeling. Er zijn mensen zonder na-reacties en mensen die een lichte of sterke na-reactie hebben. Het is vooraf niet in te schatten hoe jouw huid zal reageren.

Het is belangrijk dat je de nazorgprocedure strikt volgt om zo het risico op bijwerkingen en/of littekens te beperken. Ben je nalatig en verzorg je je huid niet? Dan is er een risico dat je toch iets zult blijven zien.

Je kan na een behandeling gewoon alles doen: sporten, douchen, zwemmen etc. Het herstel van de huid heb je voor 50% zelf in de hand. Zo zal je een aantal adviezen in acht moeten nemen. Na een behandeling voelt je huid branderig aan en ziet er rood en gezwollen uit en je kan puntbloedinkjes hebben. Na de behandeling wordt in de praktijk nog minimaal 15 minuten nagekoeld. Als je huid na de behandeling erg branderig aanvoelt, doe je er goed aan om thuis minimaal 30 minuten na te koelen.

Schaf van tevoren een verzorgende crème aan zoals Bepanthen of Alhydran om de huid te verzorgen en het herstelproces te verbeteren!!

wat zijn mogelijke bijwerkingen van een laserbehandeling?

Hieronder wil ik je wijzen op alle tijdelijke en permanente risico’s. Sommige mensen hebben nergens last van. Anderen ervaren mogelijk het volgende:

Zwelling en branderig gevoel

Dit kan na de behandeling tussen de 2 uur en 24 uur aanhouden. Nakoelen met een ice pack helpt! Blijf 2 keer per dag smeren totdat je huid weer rustig is.

Puntbloedinkjes

Heel soms krijgt iemand puntbloedinkjes. Dit is vergelijkbaar met pukkeltjes die je iets te hard hebt uitgeknepen. Vaak worden dit kleine korstjes die vanzelf weer verdwijnen. Het kunnen ook tijdelijk witte plekjes worden. Wacht in dit geval met je volgende behandeling tot deze helemaal weg zijn. Uiteraard niet aan de korstjes krabben, want dan kun je littekens krijgen. Plak er voordat je naar bed gaat altijd een pleister overheen, om te voorkomen dat je toch krabt in je slaap.

Jeuk

Het behandelde gebied kan behoorlijk gaan jeuken. Jeuk is een teken van de huid aan het genezenis. Het spreekt voor zich dat je niet moet krabben wanneer je korstjes of blaartjes hebt. Anders kan je daar littekens aan over houden. Smeren met Bepanthen of Alhydran helpt goed tegen de jeuk.

Korstjes

Je kunt korstjes krijgen na de behandeling. Alles verdwijnt zonder littekens of pigmentverlies zolang je niet aan de korstjes krabt en de nazorginstructies strikt naleeft. Belangrijk is dat je consequent 2 keer per dag smeert tot de korstjes helemaal verdwenen zijn. Daarna 1 keer per dag blijven smeren om de huid te ondersteunen voor optimaal herstel.
ps: Niet zwemmen of naar de sauna als je een korstje hebt, totdat de huid weer volledig is hersteld!

Witte plekjes

Je kunt witte plekjes krijgen na het laseren. Deze trekken in bijna alle gevallen vanzelf weer weg. Het herstel van de huid blijft per persoon verschillend. De een is met 3 maanden weer volledig hersteld, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het 3 jaar heeft geduurd. Belangrijk is dat je wacht met het nemen van een volgende behandeling tot je huid volledig hersteld is. Elke dag blijven smeren is een must.

Bloeduitstoring

Direct of enkele dagen na de behandeling kun je een bloeduitstorting krijgen. De huid is onrustig en kan er rood of paars uitzien. Zeker wanneer je pijnstillers, bloedverdunners of alcohol hebt gebruikt voor de behandeling. Geen zorgen, alles trekt vanzelf weer weg. Het is wel belangrijk is dat je consequent 2 keer per dag blijft smeren totdat je huid weer helemaal rustig is.

Blaren

Je kunt blaren krijgen. Afhankelijk van de grootte van je tattoo kan dit ook echt een grote blaar zijn. Schrik niet! Het ziet er enger uit dan het is. Je hebt een frictieblaar, vergelijkbaar met een blaar op je voet. Ga niet zwemmen of naar de sauna wanneer je een blaar hebt, totdat je huid volledig is hersteld. Als je de nazorginstructies strikt volgt, hou je er geen littekens aan over. Wacht met smeren totdat de blaar is ingedroogd en een korstje is geworden. Daarna kun je pas weer gaan smeren.

Schilferen en vervellen

Je tatoeage kan gaan schilferen of vervellen. Probeer ook in deze situatie niet te gaan wrijven of krabben, de huid kan nog erg gevoelig zijn.

Grijze (blauwe) waas rondom de tattoo

Elk lichaam reageert anders. Soms komt het voor dat de inkt zich niet alleen laat afbreken en afvoeren door de lymfen en je bloedbaan, maar dat de inktdeeltjes ook in je kleine haarvaatjes onder de huid gaan zitten. Dit verdwijnt uiteindelijk vanzelf, maar de duur daarvan varieert tussen de 3 maanden en in uitzonderlijke gevallen 3 jaar. Er is niets wat dit kan versnellen.

Wanneer je stopt met laseren zal dit proces pas in werking gaan.

Belangrijk: zon vermijden en smeren met sunblocker.

Donkere plekjes

Sommige mensen met een getinte of donkere huid hebben hypopigmentatie. Deze houden na een wondje een donker vlekje over. Als je dat hebt, is de kans groot dat je na het laseren donkere plekjes overhoudt. De keus is in dat geval aan jou: Als je je tattoo laat laseren, houdt er rekening mee dat je donkere plekjes over kunt houden.